Benőtt köröm, körömágy gyulladás babáknál

Gyakran előfordul a kisbabáknál körömágy gyulladás.

Leggyakrabban a nagylábujj körmének oldala szokott begyulladni. Tipikusan pár hetes újszülötteknél fordul elő, illetve amikor a csecsemő kúszni kezd. 

Oka leggyakrabban a rosszul vágott köröm, de önmagában az igen puha bőr miatt is nőhet rosszul a köröm. Hajlamosító tényező lehet, ha kiszárad a bőr. A kúszó babák lábukkal próbálják tolni magukat, így ez is lehet egy oka a problémának. Gyakran a puha köröm beszakad, ez okozza a gyulladást.

Kisbabáknál, kisgyermekeknél nem könnyű feladat a körömvágás. 

A láb körmeit nem szabad ívben vágni, csakis egyenesen. Így nem tud az oldalsó rész benőni a körömsánc alá, ahol visszatérő gyulladásokat okozhat.

Ha a köröm melletti rész kipirosodik, megduzzad, esetleg gennyes lesz, a legegyszerűbb módja a kezelésnek, ha egy éjszakára párakötést, más néven húzó kötést teszünk rá.

Gyógyszertárban beszerezhetsz egy kis flakon sebfertőtlenítőt, mely nem csíp és újszülött kortól használható. Egy steril gézlapot itassunk át ezzel a folyadékkal. Tegyük rá a körömre, majd egy darab folpackkal kössük le éjszakára. Ez a kötés általában egy éjszaka alatt megoldja a problémát. Ha visszatérő gyulladásról van szó, vagy 4-5 nap alatt sem múlik el, keresd fe gyermekorvosodat!

 

A képek jól mutatják a gyulladt kis körmöt és a párakötés utáni állapotot.

 

Ha segítség kell, hívj! 😀Szólj hozzá!