Újszülött és csecsemő levegőztetése

Minden családban, ahol kisbaba születik, felmerül a kérdés, hogy mikor lehet levegőre vinni, sétálni menni?

Az első és legfontosabb szempont a kisbaba és az anyuka állapota.

Gondoljunk csak bele, hogy az újszülött egy állandó, majdnem 37 0C-os hőmérséklethez volt szokva. Ebből kikerült egy 20-22 0C-os környezetbe, ami önmagában is egy iszonyú stressz. Ráadásul a születés maga is igencsak megviseli, majd meg kell tanulnia enni, aludni, levegőt venni, és még rengeteg dolgot. Meg kell tanulnia alkalmazkodni a világhoz.

Az édesanya pedig a 9 hónap fokozott megterhelés után túl van egy szülésen. Lehet az bármilyen gyors, vagy egyszerű, vagy sima szülés, akkor is egy olyan fokozott igénybevételnek van kitéve szervezete, mintha egy műtéten esett volna át. A császármetszéssel szült anyák pedig valóban műtéten estek át. Ebből az állapotból a szervezetnek fel kell gyógyulni. Nagyjából 6 hónap, mire az anya szervezete teljesen regenerálódik.

 

Nagyon fontos lenne, hogy kellő mennyiségű időt pihenjenek, az újszülöttre és a szoptatásra koncentráljanak. Legtöbbször azonban azt látom, hogy a harmadik napon, mikor hazajönnek a kórházból, a pihenés helyett bevásárlás, vasalás, takarítás a program. Aztán kimerülnek, nem érzik jól magukat.

És aztán persze jön a levegőztetés kérdése.

Mire lenne szükség?

Az újszülöttnek arra, hogy megszokja a kinti világot egy nyugodt, békés és állandó környezetben. Az édesanyja ölelésére, mellére, tejére. Az egymásra hangolódásra. Az anyának pedig pihenésre, alvásra és evésre. Arra a háborítatlan első időszakra, ahol megérzik egymást, összecsiszolódnak.

Amire nincs szükségük, hogy nem kívánt, megerőltető sétákat tegyenek. A séta és a levegő nagyon fontos, de nem egy újszülöttnek és nem egy frissen szült anyának.

Természetesen, ha szeretne az anya, nem tilos, de csak a saját tempója szerint.

Sajnos azt látom, hogy nagyon sokszor annak címén, hogy a levegő és a séta fontos, egészen kicsi babákkal is és a legszélsőségesebb időjárásban is reggeltől-estig az utcát, játszóteret, bevásárló központokat róják.

 

A levegőztetésnek a lényege a friss levegő lenne, valamint, hogy egy olyan időszak a nap folyamán, ami a napirendbe illeszkedik. 

Hiszen a séta nem mehet az étkezések, az alvás vagy a játék idejének rovására. Az a csecsemő, aki a napja nagy részét a babakocsiban, vagy az utcán tölti, nem tud megfelelően fejlődni sem mozgásában, sem szellemi képességeit illetően. Hiszen a megfelelő fejlődés alapja a stabil napirend kialakítása, az étkezések helye, ideje. A játék a teljes fejlődés alakulásának szerves része, alapja. Hogy megfelelő időt tudjon stabil felületen mozgással, játékkal, azaz a dolgok felfedezésével és megtapasztalásával tölteni. Hogy a nap folyamán az egyes tevékenységek között saját ritmusában tudjon nyugodt környezetben pihenni, aludni.

Éppen ezért szoktam azt mondani, hogy ha mód van rá, 2 hetes kora előtt nem induljunk el vele. Addigra mindketten kicsit összeszedik magukat.

Az első napokban célszerű az ablakot rányitni a kisbabára, természetesen az évszaknak megfelelő öltözetben. Majd rövidebb séták után lehet növelni az időt.

Télen javaslom a zsírozó krémek használatát az arcra, hogy védje a kipirosodástól. Nyáron pedig kerüljük a nagyon meleg időszakokat és mindig gondoskodjunk folyadékról. Annyi időt legyünk távol, hogy a szoptatást meg tudjuk oldani. Nagyobb csecsemőknek és anyának mindig legyen víz odakészítve.

Tehát itt nem feltétlen arról van szó, hogy bármi baja lesz, ha kivisszük az újszülöttet, nyilván, sokkal könnyebben megfáznak, vagy túlmelegednek, hiszen sokkal labilisabb a hőháztartásuk, mint a felnőtteknek.

Arról van szó, hogy a szülésből és születésből fel kell épülni, alkalmazkodni kell az új helyzethez. Sokat kell pihenni. A későbbi időszakban se menjen a séta és levegőzés minden más rovására.

A gyermekeknek nagyon fontos az otthonukban, szüleivel eltöltött gondozási és nevelési idő, amikor a szülő megtanítja az élet dolgaira…. de erről egy későbbi bejegyzésben…. 😊

Előfordul, hogy muszáj menni, mert nincs más, aki a nagytesót bölcsibe, oviba vagy suliba vigye. Az újszülött érkezésére való felkészülés egyik fontos momentuma, hogy ezeket a dolgokat megszervezzük. Legalább az első két hétben legyen valaki, apa, nagymama, nagypapa, barát, aki leveszi a frissen szült anyáról ezt a terhet.

 

És merjen az anya segítséget kérni! 😊

Szólj hozzá!